Livsstil og forbrug

Rekordlavt antal fyrværkeriulykker blandt børn

Da 2020 blev til 2021, kom 165 personer i Danmark til skade med fyrværkeri – heraf var 37 børn under 15 år. Følg de fem fyrværkeriråd og husk dialogen med børnene, lyder rådene fra Børneulykkesfonden og Ulykkes Analyse Gruppen. Foto: Ulykkes Analyse Gruppen ved OUH.

Sidste nytår kom 37 børn under 15 år til skade med fyrværkeri. Året før var tallet 64, hvilket svarer til et fald på 42 % blandt børn. Det er en meget positiv udvikling, men desværre er tallene for alvorlige skader ikke faldet tilsvarende. Kun halvdelen af de tilskadekomne børn havde sikkerhedsbriller på, viser tal fra Ulykkes Analyse Gruppen. Følg de fem fyrværkeriråd og husk dialogen med børnene, lyder rådene fra Børneulykkesfonden.

Fra den 27. december til og med den 1. januar er det lovligt at antænde fyrværkeri i Danmark. Fyrværkeri kan se flot og farverigt ud på nattehimlen, men det farlige krudt er også årsag til, at mange danskere kommer ud for en ulykke. For nytårsdøgnene 2020/2021 blev der registreret 37 fyrværkeriulykker i hele landet blandt børn under 15 år. Dette ses af de årlige opgørelser fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital, der siden 1995 har registreret fyrværkeriulykker for hele landet i nytårsdøgnene.

Årsskiftet 2020/2021 var et anderledes nytår, da Covid-19 prægede danskernes nytårsfejringer med blandt andet et forsamlingsforbud på 10 personer og forbud mod salg af alkohol mellem kl. 22.00 nytårsaften og 9.00 nytårsdag. Vi har set det laveste antal tilskadekomne siden midt 90’erne og det kan tyde på at regeringens restriktioner og anbefalinger har haft en positiv indvirkning på antallet af fyrværkeriulykker. Blandt alle aldersgrupper ses en nedgang i antallet af fyrværkeriulykker på 27 % og blandt børn under 15 år er tallet 42 % i forhold til 2019/2020, til trods for at salget af fyrværkeri har været nogenlunde på niveau med tallet fra 2019. Derfor var det endnu mere positivt med netop de færre tilskadekomne. 

”37 børn var sidste nytår ude for en ulykke med fyrværkeri. Det er et stort fald i forhold til de tidligere år, hvilket er meget positivt. Desværre er andelen af alvorlige skader ikke faldet tilsvarende, så det er vigtigt ikke at glæde sig for tidligt. Nu nærmer vi os årsskiftet 2021/2022, hvor COVID-19 stadig fylder i det danske samfund. Jeg er spændt på at se, om danskerne kan tage noget af den gode adfærd fra sidste nytår med sig, så vi forhåbentlig ser et færre antal fyrværkeriulykker igen i år”, fortæller overlæge Christian Færgemann fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital.

Husk sikkerhedsbrillerne og undgå øjenskader 

Antallet af øjenskader er også betydeligt færre siden forrige nytårsdøgn. Omkring halvdelen (45,9 %) af de tilskadekomne børn under 15 år havde beskyttelsesbriller på, da ulykken skete.

”Det er rigtig positivt at se en tilbagegang i antallet af fyrværkeriulykker, men vi ser desværre stadig børn, som ikke benytter sikkerhedsbriller. Det er klart, at det er ekstra ærgerligt at få patienter ind, som kunne undgå en alvorlig skade med sikkerhedsbriller på. Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er at huske brillerne, uanset om man er barn eller voksen, tilskuer eller selv tænder op”, udtaler Christian Færgemann.

Husk dialogen med børnene

Mere end halvdelen (54,1 %) af de tilskadekomne børn havde selv antændt fyrværkeriet sidste år, viser tallene fra Ulykkes Analyse Gruppen. Men børn forstår ikke altid faren ved fyrværkeri, eller konsekvenserne af deres handlinger, og derfor er det vigtigt at huske dialogen med børnene, så de lærer at omgås fyrværkeri på en sikker måde, lyder anbefalingen fra Børneulykkesfonden og Ulykkes Analyse Gruppen. 

”Som forælder er det vigtigt at holde godt øje med sine børn nytårsaften og være der til at guide dem og sætte regler”, siger Henriette Madsen, generalsekretær hos Børneulykkesfonden. Hun fortsætter: ”De fleste børn får på et tidspunkt interesse for fyrværkeri, og så er det vigtigt, at du som forælder er klar til at tale med dit barn om, hvordan man omgås fyrværkeri på en sikker måde”. 

De 5 fyrværkeriråd

  • Brug altid beskyttelsesbriller
  • Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
  • Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
  • Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
  • Gå aldrig tilbage til en fuser

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen (www.sik.dk)

Kommentarer