Debat og politik

Skolevalg lærte udskolingselever om demokrati

Skolevalget gør det nemt og konkret for eleverne fra 8.-10. klasse at forholde sig til demokratiet.

Torsdag den 14. oktober gik 80.000 elever landet over til skolevalg. Også i Helsingør Kommune deltog eleverne fra 8.-10. klasse i valget.

Eleverne fik udleveret valgkort og stemmesedler, og der var stillet stemmebokse og valgurner op på skolerne.

En af de skoler, som gennemførte skolevalget, var Tibberupskolen. Her fortæller daglig pædagogisk leder, Ulla Glædesdahl:

– Skolevalget er en vigtig del af dannelsen i et demokratisk samfund. Vi var heldige at få ungdomspartiernes formænd på besøg til en god debat med vores unge. Eleverne var meget engagerede.

Ungdomspolitikerne havde tre emner på dagsordenen: Kvoteflygtninge, topskat og gratis skolemad. Og eleverne stillede gode spørgsmål, ikke mindst til debatten om skolemad, fortæller Ulla Glædesdahl.

Superinteressant indblik

Efter debatten foregik selve valghandlingen i skolens aula, hvor klasserne på skift stemte. Elevrådet havde en vigtig rolle. De var ansvarlige for at afvikle valget og optælle stemmerne.

– Det var superinteressant at få et indblik i, hvordan et valg fungerer bag kulisserne, siger elevrådets forperson Laurits Hjorth, som går i 9. klasse fra Tibberupskolen.

– Både lærere og elever har været meget engageret i valget. I de fleste klasser, bl.a. min, havde vi før valget undervisning i de forskellige partier og deres vigtigste mærkesager, fortæller han.

Skolevalget gav en stor sejr til den røde blok, som i Helsingør Kommune fik 67 procent af stemmerne. Blå blok fik 33 procent.

På landsplan fik rød blok 57,4 procent af stemmerne, mens blå blok fik 42,5 procent.

Kommentarer