Magaxin

Sådan finder du de rigtige dæk til din bil

Artiklen er sponsoreret.

Dækkene på din bil er afgørende for sikkerheden, så det er vigtigt, at du køber nogle dæk, som passer til din bil. Det kan dog være lidt af en jungle at finde rundt i alle de forskellige dæktyper. Derfor vil vi her komme med en lille guide, som du kan følge, hvis du skal ud og have nye dæk til din bil.

Hastighedskoden skal passe med dine dæk

Alle dæk er udstyret med en såkaldt ”hastighedskode”. Hastighedskoden på dine dæk skal passe til din bil. Det betyder, at den hastighed, din bil er godkendt til at køre med, skal passe med hastighedskoden på dækkene.

Hastighedskoden er angivet med et bogstav, fx betyder P at maks. hastigheden er 150 km/t, mens Y betyder at maks. hastigheden er 300 km/t. Der findes i alt 11 forskellige hastighedskoder og det er vigtigt, at du vælger nogle dæk, som passer til din bil.

Hvis du vælger nogle dæk, som ikke er beregnet til din bil, kan du i værste fald risikere, at dækkene eksploderer, hvis du kører hurtigere, end de er beregnet til. Det kan selvsagt få alvorlige konsekvenser for både dig selv og dine medtrafikanter.

Dæk til forskellige årstider

Husk også at du skal bruge sommerdæk om sommeren og vinterdæk om vinteren. Er temperaturen over 7 grader er det sommerdækkene du skal vælge, og hvis temperaturen er lavere, er det vinterdækkene du skal have på. Vinterdæk giver et bedre vejgreb når man kører på kolde veje med sne og is, mens sommerdæk er langt bedre til at stå fast på tørre og våde veje end vinterdæk.

Du kan også vælge helårsdæk, som kan bruges året rundt. Det anbefales dog, at du kun vælger helårsdæk, hvis du ikke kører særlig mange kilometer om året. Kører du mere end 10-15.000 kilometer om året, bør du have både et sæt vinter- og sommerdæk.

Kommentarer