Livsstil og forbrug

Nu er 100 millioner kroner klar til bedre internet i dårligt dækkede områder

Foto: Norlys

Bor du i et område med dårlig internetdækning, kan du nu få hjælp til at søge om penge fra Bredbåndspuljen.

Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur har netop afsat 100 millioner kroner til lokale bredbåndsprojekter. Det giver borgere, der bor i områder med dårlig internetdækning mulighed for at søge om støtte til at få etableret højhastighedsbredbånd. Og som noget nyt i år har enkeltstående adresser mulighed for at søge om puljen uden at skulle slå sig sammen med andre. Energi- og telekoncernen Norlys tilbyder hjælp med ansøgningen. 

I 2021 fik Jørgen Kiel, der bor i landområdet Handbjerg ved Holstebro, støtte fra Bredbåndspuljen med hjælp fra Norlys. Han søgte sammen med 40 andre husstande i Handbjerg, som specielt i corona-tiden med hjemmearbejde og online-undervisning mærkede udfordringer ved dårlige internetforbindelser.

– Der er ingen tvivl om, at det gør en forskel at have en hurtig og stabil internetforbindelse, som den vi har nu. Nu kan vi være på samtidig, så sønnen kan spile onlinespil, mens vi andre kan streame tv eller bruge internettet til andre ting uden problemer. Det er også vigtigt, at der er lagt fiber ind, hvis vi en dag skal sælge huset, siger Jørgen Kiel.

Også hos Landdistrikternes Fællesråd mærker man konsekvenserne ved dårlig internetdækning.

– Lynhurtigt bredbånd er blevet den livsnerve, der er med til at binde landet sammen. I takt med stigende behov for hjemmearbejde og -undervisning samt udvikling af digitale sundhedsløsninger, stiller det større krav til den digitale infrastruktur, siger Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Han peger på, at områder med dårlig internetdækning har svært ved at tiltrække nye indbyggere og virksomheder.

– Det er helt afgørende for sammenhængskraften i Danmark, at Bredbåndspuljen er med til at understøtte muligheden for at få hele landet koblet på den digitale infrastruktur, siger Steffen Damsgaard.

Norlys står klar med råd og sparring

I Handbjerg var det Norlys, der hjalp Jørgen Kiel og de øvrige 40 husstande i området med at søge om støtte fra Bredbåndspuljen.

– Vi kontaktede to leverandører, og endte med Norlys, som vi har haft et godt samarbejde og en god dialog med i ansøgningsprocessen. Leveringen af fiberforbindelsen har været problemfri, og vi har kun rosende ord til entreprenørerne, siger Jørgen Kiel.

I Norlys sidder de klar ved telefonen for at rådgive alle, der har behov for det.

– Vi har mange års erfaring med at hjælpe lokale ildsjæle i deres arbejde med at søge midler fra Bredbåndspuljen. Det kan være en halvstor opgave administrativt, og her hjælper vi gerne med at få udarbejdet budget, erklæringer og kontrakter, så processen kan glide nemmere, siger Jens Sørensen, seniorkonsulent i Norlys Fibernet.

Kommentarer