Kunsten vokser ud af murene på Ungdomsskolen
Internationalt stjernedrys har skabt en helt ny kreativ platform for unge lokale kunstnere.
Stående på en lift er den internationalt anerkendte street art kunstner Cosimo ‘Cheone’ Caiffa i gang med at trylle tre-dimensionelle sommerfugle og et kæmpeansigt af et ungt menneske frem på et gigantisk vægmaleri foran Ungdomsskolens indgangsparti.
På pladsen ved siden af arbejder lokale unge kunstnere med at male deres egne motiver på en række store kuber. Undervejs har de fået sparring og hjælp fra den italienske verdenskunstner, som til gengæld har lånt inspiration fra de unge til det motiv, han arbejder på.
Sådan har Ungdomsskolen set ud i de sidste par uger, og tirsdag aften var der fernisering på kunstværkerne, blandt andet med deltagelse af nogle af de unge kunstnere.
– Vi har lært nogle teknikker, men det fedeste har nok været at være herude og male sammen med ham og se, hvordan han har udviklet sit eget billede, siger 22-årige Kiki Anemone.
Hun har sammen med sin søster Coco Klokkeblomst malet deres eget værk i løbet af de 14 dage, projektet har varet.
Motiv: Ungdomsskolens fællesskab
Cheone er inviteret til byen gennem Elisabetta Saiu, der er kurator for Helsingør Kommunes projekt Kunst og Byrum, som også har stået bag flere andre murmalerier i lokalområdet. Finansieringen er sikret gennem byrumspuljen.
Den italienske street art kunstner kom til Helsingør den 14. september, og allerede dagen efter var han godt i gang med at udvikle motivet i en workshop sammen med lokale unge.
I løbet af den første dag tegnede de skitser og brainstormede over et ungdomsliv anno 2021. Idéen var at finde et motiv, som passer til Ungdomsskolens fællesskab.
– De unge er fulde af fantasi. Og i maleriet hylder vi det smukke ved at være sammen, fortæller Cheone.
Sideløbende med at han har arbejdet på det store vægmaleri, har de unge arbejdet på deres egne udendørs værker, mens de har lært tips og teknikker til, hvordan man arbejder med tre-dimensionelle motiver, en kunstart der kaldes anamorphic street art, og hvor motiverne nærmest vokser ud af væggene.
– Det har været virkelig godt. Det har været sjovt at være sammen med de andre og høre, hvad de har tænkt, og det har virkelig hjulpet med at skabe den her idé om det værk, som jeg har lavet, siger 19-årige Martin, der har været med i projektet, mens han har sabbatår fra gymnasiet.
En med noget på hjerte
Ved ferniseringen tirsdag aften var der masser af ros til projektet fra formanden for Kultur- og Turismeudvalget i Helsingør Kommune, Michael Mathiesen, der også er formand for Ungdomsskolens bestyrelse.
– Når jeg kigger på det ansigt, der hænger deroppe, så synes jeg, det ligner en, der har noget på hjerte. Derfor passer det så godt, at det hænger her på Ungdomsskolen, for der kommer så mange mennesker her hver dag med noget på hjerte, lød det fra Michael Mathiesen.
For Ungdomsskolen har projektet været en kærkommen mulighed for at bryde de hvide mure ned og samtidig sætte unges kunst i scene på et højt niveau.
– Vi synes, det er vigtigt at give unge mulighed for at arbejde sammen med professionelle, som de kan blive inspireret af og samtidig udvikle deres egen kunst, og jeg håber, det bliver startskuddet til, at vi kan lave mange flere kunstprojekter i byrummet, siger Gry Jensen, der er koordinator på JA-Kontoret på Ungdomsskolen, som har været medskaber af projektet.
Kommentarer