Espergærde

I uge 39 kan det ikke blive vildt nok på Grydemoseskolen

Temaet for årets store, nationale Naturvidenskabsfestival er ‘Helt vildt’.

I den sidste uge af september udforsker tusindvis af skoleelever over hele Danmark den vilde natur. På Grydemoseskolen skal eleverne blandt andet bruge ugen på at udvikle en skolehave med vilde planter og kompostbeholder.

Skal man blive klogere på, hvad biodiversitet egentlig er, er der kun én vej frem: Man må ud i naturen med alle sanser.

I forbindelse med den nationale Naturvidenskabsfestival har 300 af Grydemoseskolens elever i 0.-6. klasse været ude i naturen med lup for at studere smådyr og insekter.

Derefter skal de bl.a. lave foldebøger, film og akvarelmalerier af dyrene for at formidle deres nye viden.

I 4. klasse er Lara og Liva i gang med at passe de insekter, de har fundet i skoven. Der er bl.a. et mini-firben og nogle flotte sorte biller. 

Eleverne i klassen har indrettet kasser til dyrene med græs, blade og kviste – og de giver dem sukkervand for at sikre, at de har det godt. Meningen er, at insekterne efter Naturvidenskabsfestivalen skal bo i et insekthotel ved skolen.

– Vil du se mig holde en bille? spørger Liva, og snart efter kravler en sort bille op ad hendes arm.

4. klasses lærer Pernille Sveistrup siger: 

– Vi vil gerne prøve at få naturfagene til at leve og vise, at de er mere end ‘bare’ et fag. Vi vil vise, at i naturen er børnene lige, og de skal tage ansvar for, at naturen er for alle og har værdi for alle.

For Asta og Alberte fra 4. klasse er Naturvidenskabsfestivalen et spændende afbræk fra den almindelige skole.

– Det er sjovt, fordi det er anderledes end normal skole, siger Alberte.

Viden og handlekraft

I alt deltager omkring 130.000 børn og unge over hele Danmark i den store, nationale Naturvidenskabsfestival under temaet ‘Helt vildt’. I uge 39 arbejder eleverne i tusindvis af forskellige varianter og projekter med både den vilde og den tæmmede natur og undersøger, hvordan vi mennesker påvirker miljøet lokalt og globalt.

– Alle taler om natur, biodiversitet og bæredygtighed. Men uden viden og handlekraft hos den enkelte helt ned i børnehøjde dør det hele hurtigt ud igen. Her får eleverne alle sanser i spil, når de arbejder fysisk med naturens elementer. På den måde oplever de, at naturfag kan bruges til at påvirke deres egen hverdag og skabe forandringer, siger projektleder for den nationale Naturvidenskabsfestival, Ea Eskildsen.

I år kommer Naturvidenskabsfestival i høj grad til at bidrage til et grønnere, vildere og mere insektvenligt Danmark. 

– For eleverne kan Naturvidenskabsfestival være en øjenåbner for naturens betydning for menneskets overlevelse og omvendt, men også for, hvad naturfag kan bruges til. For lærerne er det en chance for at hente inspiration til nye måder at undervise i naturfag på, og for forældrene – tja, måske kommer der et glad barn hjem fra skole med snavsede gummistøvler på, siger Ea Eskildsen.

Grydemoseskolen har fået 15.000 kr. af Poul Due Jensens Fond til at købe blandt andet lupper, kikkerter og insekttavler for. Årets store fejring af naturvidenskaben og dens muligheder arrangeres af Astra – det nationale naturfagscenter, der bistår skolerne med undervisningsforløb, materialer og inspiration. 

Kommentarer