Helsingør

Bag om Værftshallerne: ”Vi pakker værftet ud”

En omfattende renovering af Værftshallerne på havnefronten er i gang. Men hvad sker der bag ved murerne lige nu – og hvad kan vi glæde os til i fremtiden?

– Værftshallerne skal igen blive, som de var. Vores opgave er at finde det rå værft frem inde bag ved de nyere installationer og papvægge – og selvfølgelig sørge for at bygningerne er sunde og gode.

Sådan siger Thomas Rievers, som i januar blev ansat som byggeprojektleder på renoveringen af de gamle industrihaller, der har huset Helsingør Skibsværft i mere end 100 år.

Værftet lukkede i 1983 og i udviklingsperioden fra 2013-2020, er mange forskellige events og aktiviteter prøvet af for at finde frem til hallernes fulde potentiale.

Frem til 2023 forbereder og planlægger han sammen med den øvrige projektgruppe den omfattende, men nænsomme, renovering af tag, facader og vinduer, som byrådet har afsat 91 mio. kr. til og som skal udføres i 2023-24 – samtidig med at de søger fonde, der kan være med til at finansiere indretningen af hallerne. For ambitionerne er store.

Værftshallerne bliver et centrum for uddannelse, kreativitet, teknologi og skabertrang og skal danne rammen om så forskellige aktiviteter som en bådebygger- og sejlmageruddannelse, maker- og iværksættermiljø, åbent maritimt værksted, kunstværksteder, handel, kommercielle events, kulturoplevelser og meget mere.

Her kommer til at blive arbejdet, produceret og skabt, så både borgere, besøgende og uddannelser vil få glæde af hallerne, forudser Thomas Rievers.

Aktiviteter i flere niveauer

Planen er, at borgere og besøgende i Kulturhavnen skal få lyst til at tage elevatoren op på 1. salen i Hal 14. Her skal de bevæge sig rundt på en gallerigang med et kig ind til udstillinger, arbejdende værksteder, kontorrum og meget mere, som skal indrettes i mindre ’bokse’ eller glas-pavillioner. Og så skal der være forbindelse mellem hallerne, så alle har mulighed for at komme rundt.

Selve Hal 14 skal fortsat bruges til de store begivenheder, filmoptagelser, kræmmermarkeder, koncerter, børneteater m.m. lige som i dag.

I Hal 19 flytter bådebygger- og sejlmageruddannelserne ind, og i Hal 17 rykker makerspace og iværksættermiljø, Catch samt håndværk- og designaktiviteter ind.

Tæt på brugerne

Det har været en klar prioritering, at der i hele perioden skal være mulighed for at afholde begivenheder og events i hallerne. Som nu i dag hvor statister i TV-serien Sommerdahl spiser frokost i Hal 14.

Thomas og hans kolleger mødes jævnligt med den gruppe af aktører, der bruger hallerne i dag samt U-Nord som står overfor at flytte ind i Hal 19.

– U-Nord vil gerne rykke ind i Hal 19 relativt så hurtigt som muligt , så derfor prioriterer vi at gøre den klar til brug.

Foruden U-Nord er Kulturværftet, Catch og Maritimt Værksted Hal 16 de primære brugere, som Thomas er i tæt dialog med så alle trækker i samme retning, og ingen følger sig klemt ud af projektet.

– Der er ingen tvivl om, at Kulturværftet afvikler langt de fleste begivenheder i hallerne, så derfor lytter vi også meget til dem, siger Thomas Rievers.

Små skridt frem

Lige nu er Niras, som er bygherrerådgiver på projektet, i gang med udvidede forundersøgelser af konstruktion, tag, vinduer osv. så man kan sætte gang i selve renoveringsarbejdet i 2023 og 2024.

Men selvom der er lang tid til 2023, så tager projektet hele tiden små skridt fremad, der letter arbejdet for Thomas og kollegerne.

– Vi er netop ved at få godkendt vores brandsikring af Hal 14 og Hal 17, hvilket betyder, at der ikke skal søges dispensationer og tilladelser hele tiden. Det letter mange arbejdsgange, fortæller Thomas Rievers.

Fleksibilitet er kodeordet

Så frem til 2023 bliver det Thomas Rievers vigtigste rolle at skabe et fleksibelt procesforløb for ombygningen, hvor bygningsarbejderne kan tilpasses den økonomiske ramme.

– Vi laver præsentation af projektet for flere store fonde i denne tid, men vi ved ikke endnu, hvad der kommer ind i fondsmidler, så fleksibilitet er kodeordet. Den byggetekniske del af det her projekt er egentlig ikke så kompliceret. Det er vejen til målet og alt det arbejde, der går forud, som er komplekst.

Han fortsætter:

– Vi har i øjeblikket ikke en klar plan for indretningen, da der også skal være plads til, at de fremtidige brugere kan få indflydelse på forholdene.

Kommentarer