Navnenyt

Vinder af integrationspris: – Jeg gør det fra mit hjerte

Hussam Orabi modtog sammen med Jaber Omer Helsingør Kommunes Integrationspris i sidste uge. Det var en stor overraskelse.

Det var de store smil, der var fremme i Kulturhus syd onsdag den 8. december, da Jaber Omer fra Eritrea og Hussam Orabi fra Syrien fik overrakt Helsingør Kommunes Integrationspris af formand for Integrationsrådet Carol Krogstrup og politisk medlem Daniel Boalth.

Jaber Omer og Hussam Orabi har begge, siden de kom til Danmark, været en del af Frivillignet Helsingør. Her har de har gjort en stor indsats for at hjælpe andre flygtninge til at kunne klare sig i det danske samfund. Begge sidder nu i Frivillignets bestyrelse, hvor de er med til at planlægge og arrangere målrettede aktiviteter.

Behøver ikke nogen pris

Hussam Orabi kom selv til Danmark i 2015 som flygtning fra Syrien. Og han blev meget glad – og overrasket – over at modtage Integrationsprisen.

– Jeg er meget, meget glad for den pris. Alt hvad jeg gør, gør jeg fra hjertet, og jeg behøver ikke nogen pris. Men det betyder noget, fordi andre flygtninge kan se, at kommunen tænker på os og sætter spotlight på det, vi gør. Så kan det være de får lyst til også at gøre noget anderledes, siger Hussam Orabi og fortsætter:

Vi hører mange negative ting om flygtninge – det er sjældent, at man hører, vi gør noget godt. Så det er meget stort.

Hussam Orabi arbejder til daglig som kok på Den Internationale Højskole i Helsingør – og som ledsager for borgere med forskellige handicap. Han kom til Danmark i 2015 men først i 2017 kom hans kone og to børn også til Danmark via familiesammenføring.

Så de to første år blev al fritid brugt som frivillig, hvor han bl.a. hentede gamle møbler hos folk, der skulle flytte eller havde noget i overskud. Møbler som blev givet videre til flygtninge og andre med få midler.

At blive frivillig var en god måde at få et netværk og en omgangskreds, når jeg nu var alene i Danmark, siger Hussam Orabi.

Senere blev han en del af Frivillignet for Flygtninge Helsingør, hvor han i dag laver mad til sommerfester, julefester og udflugter og fungerer som oversætter for flygtninge, som har svært ved det danske sprog. Bl.a. ved at kontakte dem for at høre om de ikke vil med til det næste arrangement.

Den indsats fik stor ros og anerkendelse fra formand Carol Krogstrup ved prisuddelingen den 8. december.

– I er et fantastisk godt eksempel på den integrationskraft, der kan være i foreningslivet. I er med andre ord rollemodeller, I viser vejen for andre, vel vidende at ikke alle har den samme styrke som jer. Tak for det, sagde Carol Krogstrup i sin tale.

Vil gerne slå rødder

Hussam Orabi fik permanent opholdstilladelse i Danmark i august, og det giver familien en stor tryghed, fortæller han. De har også planer om at købe et rækkehus i Helsingør.

– Jeg vil gerne slå rødder i Danmark. Derfor vil jeg også gerne købe et hus. Det er en sikkerhed og en tryghed at eje sit hjem og en måde at få rod i Danmark. Sådan kan jeg mærke, at her er mit og min families liv, forklarer Hussam Orabi.

En særlig indsats

Det er integrationsrådet, der uddeler prisen til en forening, institution, virksomhed eller ildsjæl, der har gjort en særlig indsats for integrationen på tværs af borgere med dansk og etnisk minoritetsbaggrund.

De øvrige kandidater til integrationsprisen var Bokseklubben IK Sport, Fædregruppen Vapnagaard, Klub Oliven og corona-guide Omar El-Louanzari.

Kommentarer