Navnenyt

Trine Alstrup: Alle har taget godt imod mig

Den nye chef for Sundhed og Omsorg har besøgt hjemmeplejen, HRT og alle kommunens plejehjem, og det har givet god føling med hendes nye område.

Den 1. november begyndte Trine Alstrup som ny chef for Center for Sundhed og Omsorg. Siden har hun været rundt i alle hjørner af kommunen, hvor hun har besøgt plejehjem, hjemmeplejen og HRT.

– Folk har været ekstremt åbne, og jeg er blevet taget godt imod alle vegne. Det har været vigtigt for mig at komme ud og være sammen med medarbejderne. At få en fornemmelse af, hvad der rører sig og se de udfordringer, som medarbejderne står med i dagligdagen. Og jeg er glad for det, jeg har set indtil videre: Rummelige medarbejdere, som kerer sig om de ældre og er stolte af det, de laver. Og fine fysiske rammer, siger Trine Alstrup.

Hun er uddannet sygeplejerske og kommer fra en stilling som ledende oversygeplejerske på Sjællands Universitetshospital.

– Ældreplejen i Helsingør Kommune står med mange af de samme udfordringer, som jeg kender fra mit tidligere job: En stram økonomi og udfordringer med at rekruttere og fastholde medarbejdere. Det er ting, som er svære at fikse. Men jeg kan godt lide udfordringer og glæder mig til at komme tættere på beslutningerne, end jeg var i regionen. Jeg ser frem til en god dialog med pårørende og politikere.

Tre spørgsmål til den nye leder

Hvad ser du som dine vigtigste opgaver som chef for Center for Sundhed og Omsorg?

– Det er at sikre, at vi kan få de medarbejdere, vi har brug for. Og at vores medarbejdere er glade for at gå på arbejde. De skal føle, at de har gode arbejdsvilkår. Jeg tror på, at når medarbejdere og ledere er glade for at gå på arbejde, så smitter det positivt af på kvaliteten for borgerne.

Hvordan vil du gribe udfordringen med at rekruttere og fastholde medarbejdere an?

– Først og fremmest skal vi arbejde for, at det bliver opfattet som attraktivt at arbejde i hjemmeplejen. Faget er blevet talt ned, og sygeplejerskestrejken har ikke gjort det bedre. Det skal vi have vendt.

– Det er også vigtigt, at vi har gode introprogrammer til nye medarbejdere og gør en indsats for at få dem til at blive. Som helt ny i faget er der et stort gab fra studiet til at stå på egne ben på en arbejdsplads. Hvis man kommer til at stå i for svære situationer for hurtigt, kan det føre til, at man forlader faget.

– Endelig er vi nødt til at se bredere på arbejdsopgaverne. Vi må se på, om nogen kan lave andre opgaver, end de gør i dag. Vi må sikre, at de rigtige folk laver de rigtige ting.

Hjemmeplejen er med jævne mellemrum udsat for kritik, bl.a. i de lokale medier. Hvordan ser du på den del af jobbet, som handler om at gå i dialog med brugere og pårørende?

– Jeg ser det som en vigtig del af mit job at gå i dialog med borgere og pårørende. Hvis nogen kommer med kritik af fx hjemmeplejen, er det vigtigt at tage sig tid til at ringe og snakke med dem. At være nysgerrig på, hvad der er gået galt. Der er altid to sider af en sag, og der vil være ting, som man kan grave ned i og drøfte. Og jeg er ikke bleg for at sige undskyld, hvis det er på sin plads.

– Medarbejderne i hjemmeplejen går jo på arbejde med de bedste intentioner, og jeg vil meget gerne i dialog med borgere og pårørende om evt. kritikpunkter. Jeg vil meget hellere have, at folk ringer til mig med kritik, end at de fx ringer til dagbladet. Jeg kan jo rent faktisk gøre noget for at sikre, at ting, der er gået galt, ikke sker igen.

Jobbet lød spændende

Trine Alstrup er vokset op ved Vesterhavet, og vandet og blæsten i Helsingør får hende til at føle sig godt tilpas. Hun kendte intet til kommunen på forhånd, men søgte jobbet som SO-chef, fordi hun syntes, stillingsannoncen var god, og jobbet lød spændende. Ikke mindst på grund af det nye sundhedshus, som giver gode muligheder for at samarbejde på tværs.

– Vi har en kæmpestor opgave med borgere, som bliver sendt tidligere hjem fra hospitalet end før. Dem skal kommunerne gribe, og vi skal arbejde for at mindske kløften mellem hospitaler og kommuner. Der har jeg en fordel, fordi jeg har set tingene fra hospitalernes side i mit tidligere job. Det gør bl.a., at jeg kan stille de rigtige spørgsmål til hospitalerne.

Trine Alstrup bor i Roskilde, og i fritiden går hun tur med sin hund og træner tre-fire gange om ugen. Hun dyrker også yoga og mediterer.

– Det er vigtigt for mig at holde min krop ved lige. Ikke mindst i den fase, jeg er i nu, hvor jeg bliver sat ind i mange nye ting.

– Det har været vigtigt for mig at komme rundt og præsentere mig selv. Fortælle hvem jeg er, og hvad jeg står for. Og så har det været dejligt at se så meget af Helsingør undervejs. Det er en rigtig rar by med smuk natur.

Fakta:

Trine Alstrup er 50 år, uddannet som sygeplejerske i 1995 og har en diplomlederuddannelse i sundhed fra 2006 og en Master i Public Governance (MPG) fra 2017.

Hun kommer til Helsingør Kommune fra en stilling som ledende oversygeplejerske på Sjællands Universitetshospital.

Kommentarer