Navnenyt

SOSU-faget i arv: Victor er gået i sin mors fodspor

Sosu-faget er gået i arv fra mor til søn – til trods for at Victor i lang tid ville have forsvoret det.

Engang var 24-årige Victor Lindborg Kruuse sikker på én ting: Han skulle i hvert fald ikke være det samme som sin mor, Ann-Britt.

Ann-Britt Lindborg Kruuse er social- og sundhedsassistent og har arbejdet på plejehjemmet Strandhøj i Espergærde i mange år. Som barn var Victor somme tider med hende på arbejde, og han syntes måske nok, beboerne var lidt for flittige til at ringe efter personalet. Så efter 10. klasse besluttede han sig for at blive håndværker. Uddannelsen til plastmager var dog en begrænset succes.

– En dag kom han hjem og sagde: Mor, jeg har besluttet, hvad jeg skal være. Det samme som dig! Der blev jeg overrasket. Og glad, selvfølgelig, fortæller Ann-Britt:

– Jeg vidste jo godt, at Victor syntes, det var spændende, når han hørte mig diskutere faglige ting med min søster, som også er sosu-assistent. Men han skulle lige flytte hjemmefra og modnes, før han tog springet til sosu-faget.

Så er det nu!

Victor begyndte på uddannelsen til sosu-assistent, men besluttede undervejs at skifte til sosu-hjælper. I 2018 var han færdiguddannet, og efter tre måneder i hjemmeplejen blev der en stilling ledig på Strandhøj.

– Jeg ringede til ham og sagde: Så er det nu! fortæller Ann-Britt.

Victor havde i forvejen været i praktik på Strandhøj, og den daværende leder Gitte Just ville gerne have ham tilbage. Så han søgte og fik stillingen og har siden været på samme arbejdsplads som sin mor.

– Det fungerer fint, og jeg tænker ikke så meget over det i dagligdagen. Vi er ikke på samme afdeling og ses derfor ikke så tit, fortæller Victor.

Ann-Britt tilføjer:

– Victor har en meget professionel tilgang til tingene. Der er ikke noget med at kramme, hvis vi mødes på gangene.

Victor er ikke tvivl, når han bliver spurgt, hvad det bedste ved hans job er.

– Det er at arbejde med mennesker og føle, at jeg gør en forskel for dem i hverdagen. Man får så meget igen fra beboerne.

Ann-Britt giver ham ret.

– Vi får mindst lige så meget igen, som vi giver, når vi drager omsorg for beboerne. Og så er samværet med kolleger og det tværfaglige samarbejde også med til at gøre det til et rigtig godt job, siger hun.

På skole samtidig

Ann-Britt har for relativt nyligt – efter mange år som sosu-hjælper – taget uddannelsen til sosu-assistent. Det betød en periode, hvor hun og Victor var på skole i Hillerød samtidig.

Victor planlægger også at læse videre til sosu-assistent om nogle år. Og på længere sigt vil han gerne være paramediciner.

– Man kan bygge meget ovenpå sosu-uddannelsen. Den åbner rigtig mange døre, og det er mange ikke opmærksomme på, siger han.

Også på plejehjemmet er der mulighed for at finde nye udfordringer. Victor er blevet forflytningsvejleder. Han har været på kursus og kan nu rådgive sine kolleger om, hvordan de bedst flytter beboerne, fx fra seng til stol, uden at de belaster ryggen og får arbejdsskader.

– Det var noget, som min leder spurgte, om jeg havde lyst til, og jeg sagde ja med det samme, fortæller Victor.

Ann-Britt supplerer:

– Det er en ekstra kasket, Victor har fået, og jeg er meget stolt af ham. For ham er det her ikke bare et job. Han brænder virkelig for faget og for hverdagen og nærværet med beboerne.

Fakta:

Helsingør Kommune søger i øjeblikket nye social- og sundhedsassistent-elever. Der er uddannelsesstart i januar 2022, og Helsingør Kommune tilbyder løn under hele uddannelsen.

Kommentarer