Samfund

Sommerhuse femdoblet i værdi på 30 år

Det har været en udmærket forretning at eje et sommerhus de seneste tredive år, viser nye tal. Foto: Estate.

Købte du et sommerhus for tredive år siden, og ejer du det endnu, er det blevet mere end million mere værd. Den udvikling skønnes ifølge ejendomsmæglerkæden Estate at fortsætte, fordi sommerhuset har fået flere nye funktioner og opfylder nye behov.

Det er ikke kun et kæmpe katalog af minder, du har, når du har ejet et sommerhus siden starten af halvfemserne. Ifølge salgsprisernes udvikling de sidste tredive år er der også en god chance for, at du har opbygget en ret heftig friværdi. Et sommerhus på 80 kvadratmeter blev i 1992 i gennemsnit solgt til 350.000 kr. mens det i 2021 blev handlet for 1.670.240. Det svarer til en stigning på godt 1.3 mio. kr., viser tal fra Finans Danmarks boligmarkedsstatistik, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.

Det er især de sidste fire år, at sommerhuspriserne er steget signifikant. Og det hænger sammen med den historiske sommerhushype, som opstod under nedlukningerne.

-Men tallene viser også, at man ved at eje en bolig tilstrækkelig længe kan opspare værdi, som senere kan indfries ved salg. I modsætning til villaer og ejerlejligheder skifter mange sommerhuse ejere indenfor familien, og de kommer derfor aldrig på markedet. Et sommerhus rummer typisk mange fælles minder, som gør, at mange familier vælger at beholde deres sommerhuse gennem flere generationer, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Ifølge Estate har sommerhuset i dag flere funktioner, end det havde for 30 år siden.

-Tidligere var sommerhuse små og uisolerede, mens de i dag er vokset betydeligt i størrelse og komfort, og man kan bruge dem hele året og ikke kun i sommerferien. Under Corona er de endda blevet til hjemmearbejdspladser for at skabe et tiltrængt alternativ til hjemmekontoret, og det har været med til at booste salget i 2020 og 2021, siger Thomas Hovgaard.

Den tiltagende opmærksomhed på natur og bæredygtighed vil ifølge ham betyde, at sommerhuse fortsat vil være attraktive.

-Folk elsker at bo i byerne, men det ser ud til, at adgangen til naturen og fred og ro er blevet meget vigtig for mange af os, og derfor tror vi, at sommerhusmarkedet også de næste mange år vil byde på periodevise stigninger, og man vil sikkert om tredive år kunne konstatere, at ens sommerhus er mangedoblet i værdi, siden man købte det i starten af 2020´erne, siger Thomas Hovgaard.

Kommentarer