Samfund

Singlerne fylder mere på boligmarkedet

Foto: Nybolig.

De sidste fem år er antallet af singlehusstande steget med mere end 1.000 om måneden, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Udviklingen bør indgå i den fremtidige planlægning af boligmassen for at sikre, at enlige fortsat kan finde en bolig, vurderer Nybolig.

Det er så yndigt at følges ad, lyder en af grundvigs klassikere, men det er den modsatte udvikling, der præger boligmarkedet i disse år. Mellem 2017 og 2021 er antallet af husstande, beboet af enlige, således steget med 5,3 pct. fra 1.181.190 singlehusstande til 1.244.621, en stigning på 63.431 singlehusstande på fem år. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Nybolig har analyseret.

Udviklingen skyldes delvis, at den danske befolkning er vokset, men den er samtidig også et udtryk for en udvikling, som har stået på i årevis.

-I gamle dage blev folk sammen gennem tykt og tyndt, men i dag er det nemmere at bryde op og finde en bolig som enlig, hvilket statistikken i den grad bekræfter, siger Alexander Falck Winther, som er pressechef i Nybolig.

Ifølge tallene fra Danmarks Statistik svarer udviklingen de sidste fem år til, at antallet af singlehusstande er steget med knap 13.000 om året eller mere end 1.000 om måneden. Og den udviklingen kan især være med til at lægge et stort pres på boligmarkedet i de store byer.

-Det er klart, at så mange flere husstande med en person lægger et markant pres på især de mindre lejligheder, hvor vi også har set de største prisstigninger de senere år. Samtidig er der knaphed på små boliger, hvor de nuværende regler for nybyggeri i København fx har loft over mængden af små lejligheder, og det kan også være med til at lægge yderligere pres på markedet for små ejerlejligheder, hvilket vi også mærker i vores forretninger, siger Alexander Falck Winther.

Han håber, at udviklingen vil blive indlagt i den fremtidige projektering af nye boliger.

-Vi kan nok ikke komme uden om, at udviklingen, som har pågået i mange år, formentlig vil fortsætte. Den viden bør indgå, når man planlægger byggerier i fremtiden, så flere enlige har en chance for at finde en bolig, siger Alexander Falck Winther.

Kommentarer