Samfund

Realdania vil give mindst 150 fællesskaber et sted at mødes – på mandag er der info-møde

Eksempel på et fælles mødested er udestuen: Det lyse, grønne fælleshus, hvor man kan dyrke grøntsager, spise, tale, spille, læse og alt muligt andet, der er lidt sjovere sammen. Se andre eksempler under artiklen. Visualiseringer: Realdania

Alle foreninger og fællesskaber kan byde ind med gode ideer, når Realdania forærer mindst 150 mødesteder væk i anledning af, at foreningen fylder 25 år. Det kræver ingen byggeerfaring, og fællesskaberne modtager mødestedet som en gave. Det eneste krav er en god idé, der kan styrke fællesskabet lokalt. Allerede på mandag 24. juni afholdes det første af to online-møder, hvor man kan få mere at vide mere om projektet og mulighederne.

Sociale relationer er afgørende for vores livskvalitet, og de rette fysiske rammer kan hjælpe fællesskaber med at gro. Derfor giver Realdania nu alle foreninger og fællesskaber i Danmark mulighed for at byde ind med gode ideer til lokale mødesteder, der kan bringe folk sammen. 

Den 10. juni åbnede Realdania op for ansøgninger til ’Vores Sted’, hvor fællesskaber overalt i Danmark kan søge om at få mødested, der kan skabe et nyt, lokalt samlingspunkt. 

Ansøgerne kan helt konkret vælge mellem en serie af fire små fælleshuse og åbne pavilloner, der er udviklet specifikt til ’Vores Sted’. Mødestederne bliver hovedsageligt bygget i genanvendte materialer, overskudsmaterialer og naturlige, biogene materialer som eksempelvis træ, og mindst 150 fællesskaber vil få tildelt et mødested.  

Tiltaget er en del af Realdanias jubilæumsindsats, hvor den filantropiske forening sætter ekstra fokus på noget af det, der betyder mest for, om vi trives og har det godt: Vores relationer til andre mennesker og det at være en del af et fællesskab. 

– I de sidste 25 år har vi med støtte til de fysiske rammer bidraget til hundredvis af fællesskaber i tæt samarbejde med dedikerede ildsjæle. Nu vil vi brede muligheden ud, så invitationen er åben for alle, der har en god idé, der kan samle folk lokalt. Det kræver ingen erfaring med at bygge eller søge fonde – kun en drøm om at skabe et lokalt mødested, siger adm. direktør i Realdania, Jesper Nygård.

’Vores Sted’ er en del af Realdanias jubilæumsindsats og vil i 2025 blive suppleret af yderligere jubilæumsaktiviteter – alle med fokus på fællesskaber. Blandt andet vil Realdania i 2025 lancere en omfattende undersøgelse af livskvaliteten i Danmark, invitere til en dag i fællesskabets ånd med åbent hus hos 25 steder, som Realdania har støttet gennem årene og meget mere.  

Fra rollespil til nabohygge og naturoplevelser

Alle foreninger og fællesskaber kan søge, når der åbnes for ansøgninger til ’Vores Sted’, men Realdania vil særligt prioritere ideer til mødesteder, der kan styrke fællesskabet mellem naboer, unge eller folk med en fælles interesse.

Om man vil samle folk, fordi man elsker rollespil, naturen eller fællesspisning med naboerne, er ikke afgørende. 

Vigtigt er det til gengæld, at ansøgerne har en klar idé om, hvordan de vil skabe liv og aktiviteter og invitere flere ind i fællesskabet – særligt i en tid, hvor flere og flere danskere føler sig ensomme. 

– Civilsamfundet rummer et kæmpe potentiale i forhold til at bekæmpe blandt andet ensomhed. ’Vores Sted’ er et forsøg på at stimulere de lokale fællesskaber på en ny måde og se, hvor stor forskel vi kan gøre ved at opføre nogle lette byggerier med brug af meget få materialer præcis dér, hvor folk drømmer om at kunne samles. Forhåbentlig kan de være med til at skabe nye forbindelser i lokalområdet, fordi flere får lyst til at kigge ind og på den måde lære nye mennesker at kende i området, siger Jesper Nygård. 

’Vores Sted’ bygger videre på erfaringer fra mere end 300 små, lokale ildsjæleprojekter, som Realdania tidligere har støttet. Et genbesøg hos mere end 100 af disse viser, at fire ud af fem stadig er aktive og trives efter fem år. Derudover har mange af projekterne resulteret i andre nye aktiviteter til gavn for lokalsamfundet. 

‘Vores Sted’ er for alle

Håbet er, at mange forskellige typer af fællesskaber vil byde ind med ideer, og at særligt de unge vil gribe muligheden for at få et sted, som de kan indrette og bruge, lige som de har lyst til. Derfor har Realdania også arbejdet for at gøre det så nemt som muligt at søge, ligesom fællesskaberne ikke selv – som sædvanligvis er et vilkår – skal komme med penge. 

– Vores erfaring er, at byggeprocesser kan suge meget tid og energi, når det ikke er noget, man er vant til. Derfor har vi fået udviklet en serie af små fælleshuse og åbne pavilloner, som fællesskaberne kan vælge imellem, når de søger. På den måde tager vi os af byggeriet, og så kan ansøgerne fokusere på at skabe nogle vedkommende og inkluderende fællesskaber, siger Jesper Nygård. 

Første frist for at søge om et mødested er den 1. oktober 2024, og der vil komme flere ansøgningsfrister i 2025. 

En jury bestående af 12 ildsjæle og personer med erfaring i at skabe og udvikle fællesskaber vil være med til at vurdere og kvalificere de indkomne ansøgninger.

Online infomøde på mandag

Vil man vide mere om projektet og mulighederne for at få et sted at mødes i et lokalt fællesskab eller forening, så er der mulighed for det ved to online-møder.

Det første afholdes allerede på mandag 24. juni klokken 20.

Man kan læse mere og tilmelde sig på dette link