Espergærde

Myrepostyr – biodiversitet i børnehøjde

Som et led i kommunens projekt Biodiversitet i Børnehøjde har en del klasser prøvet livet som arbejdsmyrer. 

Andre har besøgt Klimahave3000.

‘Myrepostyr, myrepostyr, myrepostyr. Styr på myrer.’

To klasser fra Mørdrupskolen er blevet udstyret med ens hvide kapper. De står nu klar foran My fra performancegruppen ‘Secret Hotel’ og synger med på myre-remsen.

Den næste time skal eleverne agere arbejdsmyrer. Arbejdsmyrer kan hverken tale eller se. De gør kun det, de er født til, nemlig at arbejde for myrekolonien.

‘Kom med,’ beordrer My, og de ca. 40 arbejdsmyrer med lærere følger opmærksomt med rundt på området ved Naturcenter Nyruphus, der lægger matrikel til dagens begivenheder.

Myrer har eksisteret i over 50 millioner år. Lang tid før dinosaurerne og ikke mindst os mennesker, der kun har ca. 200.000 år på bagen.

Myrer lever ca. et år, undtagen dronningen der kan blive op til 29 år. Dronningens opgave er at lægge æg, mens arbejdermyrerne står for at vedligeholde myretuen, skaffe mad og gøre rent.

Myretue af afgnavede blade

Eleverne bygger en myretue med rekvisitter, der forestiller afgnavede blade og æg. De afprøver myrernes måde at udveksle information på, og hvordan de kender forskel på deres egen koloni og andres, og hvordan de orienterer sig ved hjælp af dufte og berøringer.

Undervejs får hver elev et lille glas med en levende myre. De skal observere myren og bagefter prøve at efterligne dens bevægelser. Til sidst er det tid til en kombineret myre-danse-rap, der opsummerer den nye viden, eleverne har fået om myrer.

Indenfor på Naturcenter Nyruphus er der mulighed for at komme helt tæt på en ægte myrekoloni. Det er her, de myrer, teatergruppen bruger i forestillingen, overnatter. En myre vil nemlig dø af tørst og kulde, hvis den ikke har et myre-bo at opholde sig i.

Teatermyrerne får et tiltrængt hvil, mens eleverne myldrer hjemad med en pausemad i hånden – og inden næste hold dukker op til mere myrepostyr.

Biodiversitet i Børnehøjde

I alt 12 klasser har prøvet kræfter med livet som arbejdsmyre på Nyruphus. Forestillingerne indgik som en del af ‘Biodiversitet i Børnehøjde’, en kommunal indsats der arbejder på at bevidstgøre børn i dagtilbud og skoler om naturens mangfoldighed, dyr og planter, gennem naturaktiviteter og kulturtilbud.

I løbet af året har alle børnehaver og indskolinger modtaget blomsterfrø, planter samt materialer til at undersøge insektlivet på legepladsen og i den omkringliggende natur.

Apperupskolen og Skolen ved Gurrevej har desuden haft besøg af teaterforestillingen ‘Damen der blev til et træ’, og seks klasser fra hele Helsingør Kommune besøgte i august Klimahave3000 på Blichersvej, hvor de lærte om jord, planter og bæredygtighed.

‘Biodiversitet i Børnehøjde’ drives via et tværkommunalt samarbejde med midler fra Klima- og Bæredygtighedspuljen i Helsingør Kommune.

Kommentarer