Navnenyt

Mød den nye udvalgsformand: Marlene Harpsøe

Marlene Harpsøe. Foto: vibe-juul-sannig

Marlene Harpsøe er ny formand for Omsorgs- og Sundhedsudvalget, og hun ser frem til at gøre en positiv forskel på ældreområdet.

En ny byrådsperiode betyder nye udvalgsformænd, og Marlene Harpsøe har sat sig i stolen som formand for Omsorgs- og Sundhedsudvalget. Den 38-årige politiker har siddet otte år i Folketinget og er i gang med sin tredje byrådsperiode i Helsingør. Vi har stillet hende seks spørgsmål. Artiklen er en del af en serie, hvor vi præsenterer alle de nye udvalgsformænd.

Læs med og bliv klogere på den nye udvalgsformand.

Hvad er dine planer for omsorgs- og sundhedsområdet?

– Det allervigtigste for mig er, at ældreplejen bliver et sted, hvor man gerne vil arbejde. Derfor er det vigtigt at styrke medarbejdernes trivsel. Medarbejderne skal føle arbejdsglæde. De er i ældreplejen, fordi de godt kan lide mennesker, og de skal føle, at de har tid til at gøre deres arbejde ordentligt. Hvis medarbejderne trives, kan de give mere af sig selv, og det kommer borgerne til gode.

Vi mangler mange ansatte i omsorgsfagene, og vi skal have flere til at uddanne sig og arbejde på området.

– Vi kan gøre meget i kommunen for at gøre arbejdet i ældreplejen attraktivt og styrke rekrutteringen. Men der er også behov for, at politikerne på Christiansborg tager stilling til, hvad de vil med ældreplejen. Jeg tænker fx, det kan være nødvendigt at sætte lønnen op.

Endelig er det vigtigt, at vi har en værdig ældrepleje. Jeg vil gerne styrke borgernes mulighed for selv at vælge, fx hvornår de vil have deres ugentlige bad eller have gjort rent. Der skal være fleksibilitet, så borgerne kan leve et aktivt ældreliv og ikke nødvendigvis skal sidde og vente på hjemmeplejen på bestemte tidspunkter hver uge.

Da jeg for fire år siden var ny formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget, var jeg ude i nogle mini-praktikker for at lære området rigtig godt at kende. Jeg vil gerne gøre det samme på omsorgs- og sundhedsområdet. Jeg skal på vagt med en hjemmesygeplejerske for at se hverdagen helt tæt på. Hverdagen har jeg også indsigt i, fordi jeg læser til sygeplejerske og har været i 10 ugers praktik i hjemmeplejen, dog i en anden kommune end Helsingør.

Jeg vil rigtig gerne ud og tale med medarbejderne. Gå i dialog med dem om deres vilkår og situation. Det er vigtigt, at vi møder hinanden, og de finder ud af, hvem jeg er. Jeg vil gerne høre dem fortælle, hvilke ting der er svære, og hvor de drømmer om at kunne gøre noget andet og mere. Det er vigtigt at lytte til medarbejderne, hvis vi skal skabe forandringer, som vi også skal understøtte politisk.

Hvorfor er du gået ind i lokalpolitik?

– Jeg vil gerne gøre en positiv forskel for de borgere, der bor lokalt. Samtidig kan man i lokalpolitik meget tydeligt og direkte se de forandringer, man er med til at skabe. Det er langt mere synligt i lokalpolitik end i landspolitik. I lokalpolitik er man i øjenhøjde med borgerne, og dialogen er tættere. Det holder jeg meget af.

Som formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget (i sidste byrådsperiode, red.) var jeg inde over rigtig mange ting. Vi fik bl.a. forhindret, at klubben i Fiolgade 17a lukkede, og vi fik en pårørenderådgiver på det psykiatriske område. Det er resultater, som jeg er stolt over.

Hvad er det første, du vil gå i gang med, efter at du er trukket i arbejdstøjet?

– Jeg vil se nærmere på hele rekrutteringen til omsorgs- og sundhedsjobbene. I den forbindelse er det vigtigt at se på trivslen for både ældre og medarbejdere. Jeg ved, at det er fantastisk at arbejde i ældreplejen, og vi skal have styrket fagets image.

Samtidig bør vi se på, hvordan medarbejderne kan få øget indflydelse på deres arbejdsdag. Som politikere skal vi selvfølgelig ikke blande os i detailplanlægningen af hverdagen. Men vi kan komme med gode ideer.

Vi skal også sørge for at få de gode historier ud om arbejdet med mennesker, som har brug for hjælp. Vi skal fortælle om den værdighed, glæde og respekt, der er forbundet med at arbejde med mennesker.

Hvor meget betyder det for dig, at dit område har et godt omdømme (fx i pressen)? Og hvordan vil du håndtere kritik?

– Det har meget stor betydning, at området har et godt omdømme. Derfor vil jeg også handle hurtigt, hvis nogen kommer med kritik. Jeg vil meget gerne lytte og gå i dialog om kritikpunkter. Min erfaring er, at kritik meget tit bunder i misforståelser. Derfor håber jeg, folk vil komme til mig eller lederen af ældreplejen med evt. kritik, så vi kan tage en snak, inden sagerne dukker op i pressen eller på sociale medier. Er der tilfælde, hvor vi ikke har gjort det godt nok, skal vi selvfølgelig have det løst, og vi tager gerne ved lære af ting, der er gået skævt. Så kan vi gøre det anderledes og bedre næste gang.

For medarbejderne betyder det meget, at de ikke bliver udstillet i medierne. De går på arbejde med stor faglig stolthed og gør deres ypperste for, at dagligdagen skal fungere. Det er ærgerligt, hvis det skal gå ud over alle, at der er få sager, hvor noget går galt.

Jeg bruger gerne min Facebook-profil til at forsvare medarbejderne, for det er vigtigt, at jeg som udvalgsformand viser min opbakning.

Hvad er din baggrund?

– Jeg er student fra Espergærde Gymnasium og kontoruddannet i en virksomhed i Kvistgård. De seneste mange år har det politiske arbejde fyldt rigtig meget. Jeg har siddet otte år i Folketinget (frem til 2019, red.) og er i gang med min tredje byrådsperiode.

For nogle år siden gik jeg i gang med at læse til sygeplejerske. Jeg har vidst, at jeg gerne vil arbejde med mennesker, siden jeg for 20 år siden arbejdede en kort periode i hjemmeplejen i Fredensborg-Humlebæk kommune. Og jeg er da også faldet pladask for faget. At jeg er blevet formand for Omsorgs- og Sundhedsudvalget er en drøm, der går i opfyldelse, og jeg glæder mig til at gøre god gavn sammen med resten af udvalget.

Jeg er gift, har to børn og bor i Espergærde.

Hvordan bruger du din fritid?

Jeg bruger meget af den på politik. Det er en livsstil. Derudover går jeg ture, hækler og laver god mad til min familie.

Og så interesserer jeg mig for fugle. Det er sådan en Corona-hobby, som jeg har fået. Jeg kan godt lide at gå ud i naturen og blive klogere på de mange fuglearter, vi har i Danmark. Jeg har fx bemærket, at vi har fået mange rødstjerter og hvid vipstjert i Espergærde det seneste år. Vi har også en rød glente, som er en stor rovfugl. Det er dejligt at se naturen folde sig ud med et levende fugleliv.

Fakta:

Det nye Omsorgs- og Sundhedsudvalg består af:

Marlene Harpsøe (formand)

Jens Bertram (næstformand)

Gitte Kondrup

Harun Avdal

Gert Dyekjær

Birgitte Bergman

Knud Mogensen

Kommentarer