10. klasse er et springbræt til en ungdomsuddannelse
Et år i 10. klasse styrker uddannelsesparatheden. ‘Eleverne bliver afklarede omkring fremtiden og får et fagligt løft,’ siger studievejleder.
Den 1. marts har 9. klasserne sidste frist for valg af ungdomsuddannelse, og derfor er mange elever i tænkeboks og overvejer, hvad der skal ske efter sommerferien. For nogle er svaret måske klart, men andre er ikke afklarede og ville have godt af en tænkepause i 10. klasse.
Det mener UU-vejleder Camilla Teilmann. Hun har mange eksempler på, at et 10. skoleår kan modne og afklare elever, der er i tvivl om fremtiden.
– Jeg mødtes med en elev, der efter en karrierelæringsuge på social- og sundhedshjælperskole havde ændret uddannelsesønske. Eleven havde fået øjnene op for, at social- og sundhedsassistentuddannelsen lå tættere på hans drømme, fortæller hun.
Eleven er et godt eksempel på, at unge, der har været i tvivl om fremtiden, får øjnene op for, hvad det er, de egentlig vil og bliver afklarede omkring deres videre uddannelsesforløb, mener UU-vejlederen.
Mulighed for at starte forfra
I 10. klasse får eleverne lov til at opleve nogle andre sider af sig selv rent socialt, og det er en god forudsætning for, at de unge rykker fremad gennem et år i 10. klasse. En del unge har efter mange år i den samme klasse nemlig oplevet at sidde fast i en bestemt rolle. Samtidig får eleverne det faglige løft, der skal til for, at uddannelsesparatheden styrkes.
– 10. klasse er i dén grad et afklaringsår. Og nogle elever går fra at have ligget i bunden rent fagligt til virkelig at rykke op i toppen. Det handler også om, at man får lov til at prøve sig selv af i nogle nye sociale sammenhænge, siger Camilla Teilmann.
I Ungdomsskolens 10. klasse er man derfor særligt opmærksom på, at eleverne udvikler sig socialt, og trivsel og fællesskab er en høj prioritet. På den måde bliver eleverne klogere på sig selv i nye sammenhænge, og det boner positivt ud i den anden ende.
– Hvis man lige mangler det sidste og har været meget tilbageholdende eller har haft svært ved gruppearbejde, så kan 10. klasse være med til, at man får udviklet de kompetencer, der gør, at man kan indgå på en ungdomsuddannelse, siger Camilla Teilmann.
Kommentarer